Blog

lees hier waar wij druk mee zijn

Een vraag op LinkedIn: waarom de Dutchy?

Vorige week hebben we de eerste promo video gelanceerd en veel positieve reacties mogen ontvangen. Via LinkedIn kregen wij ook een interessante vraag die er eigenlijk op neer kwam: Waarom één Dutchy in plaats van meerdere goedkope Chinese printers? Wanneer er één kapot gaat heb je er nog steeds 3 over. Wij vinden dit een belangrijke vraag, dit blijkt wel uit ons uitgebreide antwoord. Dit is een vraag die meerdere docenten of beleidsmakers zullen hebben, vandaar dat wij de vraag en het antwoord in deze blog publiceren.

Dutchy 3dprinter vraagGoede vraag, voor beiden valt wat te zeggen, vandaar dat ik direct maar uitgebreid antwoord zal geven.

Het hangt er namelijk helemaal vanaf hoe je er zelf in staat, wil je een Nederlands kwaliteitsproduct of een Chinese budget printer. Dat gezegd hebbende is de Cetus in zijn categorie een zeer goede keuze!

Inclusief opstartcursus en service
Echter zit daar ook een groot verschil. Wij leveren de printer standaard met een opstartcursus (bij de prijs inbegrepen) zodat docenten weten hoe ze met de printer om moeten gaan, hoe de software werkt, welke ontwerpprogramma’s wij aanraden en wat les implementaties kunnen zijn. Voor u en mij misschien redelijk standaard, maar het gros van de docenten zou niet weten waar ze moeten beginnen als ze een Cetus in de handen gedrukt krijgen.

Ook leggen we uit hoe ze met twee boutjes gemakkelijk het hopend kunnen wisselen, mocht deze tóch een keer verstopt raken (ondanks ons E3D hotend). Daar zit meteen het volgende verschil, de service die wij kunnen leveren omdat wij in Nederland gevestigd zijn. Iedere printer kan verstopt raken, maar de gemiddelde docent heeft niet de kennis, interesse en vooral de vrije tijd om dit zelf op te lossen. Daarom leveren wij vaak een reserve hotend die uitgewisseld kan worden. Dan kan het verstopte hotend naar ons gestuurd worden, wij reviseren hem en sturen hem terug. Ondertussen kan de Dutchy gewoon doorwerken!

Andere relevante eigenschappen
Dit gaat allemaal alleen over de service, bereikbaarheid, begeleiding en kwaliteit (wel allemaal erg belangrijk voor het onderwijs). Uiteraard zijn er ook nog onderscheidende eigenschappen die onze printer geschikter maakt voor het onderwijs:

  1. Onze printer is volledig geïntegreerd: rolhouder, voeding en handvat. Hierdoor kan de printer makkelijk van lokaal naar lokaal en terug de kast in. Wij geloven dat door deze handzaamheid de printer ook vaker de kast weer uit komt en dus vaker wordt ingezet in het onderwijs. Daarnaast maakt deze handzaamheid de printer uitermate geschikt om stichtingsbreed aan te schaffen en te rouleren. De hap uit het budget wordt kleiner en de printer wordt doelgerichter gebruikt.
  2. Het touchscreen. Ondanks dat dit in het bericht al benoemt wordt is dit een groot voordeel. De printer hoeft niet aangestuurd te worden via WiFi (vaak lastig binnen scholen) of vast te zitten met een USB kabel. Op de computer hoeft dan alleen Cura te staan en de printer kan losstaand worden bediend.
  3. Ook het magnetische bed wordt in het bericht al aangegeven, dit maakt het een stuk gemakkelijker om grotere oppervlaktes los te krijgen. Doordat het gemakkelijker los te krijgen is kan er met een hechtmiddel een betere hechting voor kleinere prints gerealiseerd worden zonder de angst het bed te beschadigen. Daarnaast is het bed verwarmd voor een betere hechting en minder vervorming.
  4. Printvolume. Wij zijn geen voorstander van grote prints in het onderwijs dus hier proberen wij niet op te concurreren. Echter hebben wij bewust gekozen voor een volume van 20x20x20 cm omdat veel open source (onderwijs) projecten uit gaan van dit volume.
  5. Afstellen. Onze printer wordt compleet uitgelijnd en gemonteerd afgeleverd. Het bed is haaks, vlak en niet stelbaar. De printer hoeft dus nooit te kalibreren of gekalibreerd te worden. Dit in combinatie met de beperkte gevoeligheid en intuïtieve bediening maakt dat deze printer gewoon bij de leerling op tafel kan staan.
  6. Een groot deel van de prijs is daarnaast opgebouwd uit kwaliteitsonderdelen. Alle onderdelen zijn in huis gefreesd uit aluminium, de geleidingen zijn van HIWIN, een 300W voeding van MeanWell en uiteraard het E3D V6 hotend.
  7. Het basisontwerp en de constructie van de printer is degelijker. Veel printers, waaronder de Cetus, hebben een frame van aluminium delen dat gekoppeld zit met hoekstukken of zelfs geprinte onderdelen. Vaak zijn deze afstelbaar maar bij een slag of stoot kunnen deze dus ook uit het lood raken. Ook zit er meer flex in de constructie, zeker bij de cantilever printers zoals de Cetus en Dutchy. Wij hebben dit opgelost door overmaatse geleidingen als dragend deel te gebruiken en deze te koppelen met nauwkeurig gefreesde, haakse en niet afstelbare aluminium delen. De printer kan dus tegen een stootje.

Conclusie
Dus ‘kort’ samengevat: de Cetus is een hele goede printer voor de ervaren gebruiker die zelf tijd en kennis heeft voor het onderhoud. Dutchy onderscheidt zich echter door zorgeloosheid (nagenoeg geen afstellen/onderhoud), begeleiding, service en bereikbaarheid. Dutchy is handzamer, stabieler en betrouwbaarder door zijn nauwkeurige toleranties en kwaliteitscomponenten.

Onze visie
Onze visie is dus ook dat je beter één betrouwbare printer van een hogere kwaliteit kunt hebben dan meerdere printers die om één van de bovenstaande redenen toch sneller in de kast zullen blijven. Of dit nu komt door het kalibreren, de handzaamheid, lastigere aansturing, gebrek aan begeleiding of gewoon een verstopt hotend waar je geen tweede van hebt liggen. Er staan er helaas al genoeg stil in het onderwijs. Tijd om daar verandering in te brengen!

RobbertEen vraag op LinkedIn: waarom de Dutchy?
Share this post