Handleiding verstopte printkop
Er komt geen of bijna geen plastic uit de nozzle (het spuitmondje van de printkop), wat nu? Er kunnen een aantal dingen aan de hand zijn, we lopen ze hieronder allemaal bij langs. Belangrijk is om altijd bij stap 1 te beginnen omdat dit veel werk scheelt als het probleem op die manier opgelost kan worden.
Stap 1: Slice instellingen
Het kan aan de slice instellingen liggen dat er bijna geen plastic uit de printkop komt. Daarom gaan we in Cura eerst op zoek naar de instelling ‘Retraction’. Dit kun je via de zoekbalk doen. Deze dient op 0,4 mm te staan. Een grotere waarde zorgt er voor dat gesmolten plastic meegetrokken wordt het koude gedeelte in. Hier koelt het plastic af en veroorzaakt het een verstopping.
Indien deze instelling op een andere waarde stond en nu goed ingesteld is op 0,4 mm is het verstandig om een nieuw object te slicen en om deze proberen te printen.
Stap 2: Filament handmatig doorvoeren
Mocht het object dat uitgeprint wordt bij stap 1 nog niet beter zijn dan is er waarschijnlijk toch echt wat aan de hand met de printkop zelf. Om te kijken of het aan de extruder motor ligt gaan we de printkop opwarmen tot de normale printtemperatuur. Als de kop warm is kan er handmatig filament door gevoerd worden zoals dat ook zou gebeuren tijdens het wisselen van filament. Om het filament goed met veel kracht door te kunnen voeren raden we aan een platte tang te gebruiken zoals op de afbeelding.
Stap 3: Hot pull
Handmatig doorvoeren van filament kan net helpen om de boel weer door te laten lopen, maar er bestaat een kans dat de verstopping snel weer terugkomt. Met een Hot pull haal je zo veel mogelijk viezigheid uit de nozzle. Dit doen we door het handmatig doorvoeren van filament tot het uit de nozzle komt en dan het filament er snel uittrekken. Herhaal dit een paar keer terwijl je het gesmolten eindje van het filament dat je er uittrekt afknipt voordat je het filament weer in de printkop stopt.
Stap 4: Cold pull
Naast de hot pull uit de vorige stap bestaat er ook een cold pull. Dit gaat als volgt te werk: Warm de printkop op tot printtemperatuur en voor een klein beetje filament door. Zet met behulp van de preheat optie op het touchscreen de printkop uit, zodat de kop en het filament langzaam afkoelen. Blijf het filament zachtjes doorvoeren totdat het door de temperatuur niet meer mogelijk is. Als de printkop afgekoeld is tot kamertemperatuur kan de printkop weer opgewarmd worden via de preheat functie. Neem een platte tang zoals op de afbeelding hieronder en probeer het filament gelijk als het opwarmen begint uit het hotend te trekken. Rond de 80 graden zul je met enige kracht het filament lostrekken, tijdens deze beweging neemt het filament vuil uit het hotend mee naar buiten.
Stap 5: printkop vervangen
Check voordat je begint met het verwisselen van het hotend dat de printer uit is en het hotend genoeg is afgekoeld.
1. Haal eerst het fan kapje van de printkop af door de 4 linker boutjes los te draaien
2. Het kapje hangt nu los aan de draadjes van de fans. De draden hoeven niet los, het kapje kan aan de kant gelegd worden. Draai nu de boutjes op de hotend houder los.
3. Haal de ptfe buis (het witte buisje dat doorloopt tot de extruder motor) tussen de pulleys vandaan, dit gaat het makkelijkst met een dunne inbussleutel.
4. Haal het siliconen kapje van het hotend.
5. Draai de boutjes van de sensor (met de blauwe draden) en van het heat element los, en haal beide dingen voorzichtig uit het hotend.
6. Nu de sensor en het heat element los zijn kan het hotend verwisseld worden. Voor het monteren van het nieuwe hotend kunnen bovenstaande stappen omgekeerd uitgevoerd worden.